Kerst…gezellig??

De telefoon gaat, ik zie wie er belt en weet dat deze client alleen belt als het crisis is.

Ik neem op en hoor een snikkende client aan de andere kant van de lijn, hortend en stotend zegt ze: “ik weet het niet meer Yvon, ik ben er klaar mee, ik ben zo moe…”

Op mijn vraag om te vertellen wat er is gebeurd vertelt ze een aantal dingen zijn voorgevallen waardoor ze het niet meer ziet zitten.

Dan mijn vraag hoe komt het toch dat je zo moe bent?

Hieruit blijkt dat ze zo opziet tegen deze maand. De feestdagen, oud en nieuw. In haar hoofd is ze continue bezig met wat er komen gaat. Dit kost zoveel energie, ze probeert het wel om ertegen te vechten maar lukt gewoon niet.

 Als ik vraag waar ze dan aan denkt zegt ze: “aan die lege stoel”.

 Dan vertel ik haar dat die lege stoel er vandaag ook was, net als gisteren en die dag ervoor. Dat de kerstdag ook gewoon een zondag en een maandag zijn maar dat wij als maatschappij het ervan gemaakt hebben dat het o zo gezellig moet zijn, met alleen plezier. Kijk maar naar de reclames, het gaat alleen over mooie verwarmde huizen, veel gezelligheid en veel en overheerlijk eten.

Omdat de maatschappij ons dit beeld voorschotelt voelt het alsof we aan deze norm “moeten” voldoen en durf je bijna niet te zeggen dat je eigenlijk helemaal geen zin hebt om aan deze comedy mee te doen, want dan val je buiten het “normaal”???

Ik hoorde dat ze rustiger werd en het huilen was gestopt, ze voelde zich nog wel “k” maar begreep wat ik bedoelde en de lading van “kerst’ voelde minder zwaar. Omdat elke dag zwaar is.

Laten we daarom deze kerst stil staan bij hen, die het op wat voor een manier dan ook zwaar hebben, zich alleen voelen, iemand moeten missen, weinig perspectief hebben op verbetering van hun gezondheid, of niet weten hoe ze uit een bepaalde situatie moeten komen die hen niet gelukkig maakt, psychische nood ervaren, geen warm huis hebben omdat ze de rekeningen niet kunnen betalen, geen geld hebben om iets extra’s met de kerst te doen. Of gewoon niemand hebben om mee te praten.

Ik wens je elke dag een goede dag, een dag met perspectief, hoop, vertrouwen en bovenal veel liefde. Zoek elke dag iets waarvoor je dankbaar bent, laten we weer verbinden met elkaar, naar elkaar omkijken omdat er veel mensen onzichtbaar verdriet hebben en behoefte aan oprechte aandacht, van mens tot mens.

This will close in 20 seconds