Kracht van keuzes maken
Hoe kun jij leren om weloverwogen een bepaalde keuze te maken. Laten we eerst eens naar de praktische keuzes gaan kijken. Het lastigste is om “nee” te zeggen wanneer er een beroep op je wordt gedaan. De meesten mensen hebben een hoog verantwoordelijkheids gevoel en vinden zelf dat “nee” niet kan. Hier begint het eigenlijk al. Vanuit de maatschappelijke norm (druk van omgeving) voelt het niet oke om “nee” te zeggen. Want wat denken ze dan wel niet van mij, of ” als ik het niet doe is er niemand anders die het doet. Hieronder zie je een schema om je te helpen bij een juiste keuze te maken om “ja” of “nee” te zeggen.
Leren

Leren “nee” zeggen

Dan hebben we de keuze om “nee” te zeggen tegen onze negatieve gedachtes.
Als jou iets overkomt waar jij niet voor hebt gekozen,  kiezen de meeste mensen ervoor om in de gedachtes te blijven hangen dat het vreselijk is wat hen is overkomen of dat het de schuld is van de ander. Je kunt ervoor kiezen om bepaalde gedachtes te houden of om te zetten naar andere gedachtes. In dit voorbeeld wil ik mezelf eens onder de loep nemen. Want alhoewel ik aardig mijn gedachtes onder controle heb, komt mijn ego ook bij mij wel eens via de achterdeur naar binnen. Zo ook vorig jaar. Twee weken voordat we op vakantie zouden gaan waren we bij mijn schoonmoeder langs in het verpleegtehuis. Ze was echt niet lekker, had koorts en snotverkouden. Ik zat al een half uur naast haar om zakdoek na zakdoek aan te geven en weg te gooien. Tot de verpleegkundige aangaf haar te willen testen op Corona. De test was direct positief! Daar gebeurt het in mijn brein : ” Oh kak! ik zit al de hele tijd naast haar met snotlappen vervangen, waar heb ik nog meer aangezeten??? Shit, we gaan over twee weken met vakantie, wat als ik ook corona krijg dan kunnen we niet gaan… Op dat moment besef ik me wat ik denk. Ik schakel direct en zeg tegen mezelf “wat doe je nou Yvonne? Je denkt in de toekomst, blijf in het hier en nu! Nu is mijn schoonmoeder ziek en heeft hulp nodig, en onze vakantie? Lekker belangrijk, dat zie ik dan wel weer voorlopig is er nu niets aan de hand. En stopte mijn gedachtes hierover. Wat er gebeurde? Mijn man kreeg corona en ik niet, en we gingen een week later op vakantie. Maar dankbaar dat we toch konden gaan. Ook mijn schoonmoeder is gelukkig weer beter geworden.  Dus mijn tip: ” blijf in het hier en nu” denk niet in de toekomst want dat is nog geen werkelijkheid. Handel pas op het moment dat je iets overkomt en beslis dan weer hoe je gaat handelen. Maar niet “wat als” . Ook niet denken aan het verleden. We refereren vaak aan iets wat is geweest en dus zal het nu wel weer zo gaan, ook dit hoeft niet waar te zijn. Onze hersenen zijn gevuld met vergelijkingsmateriaal, daarom denk je op deze manier. Train jezelf om andere gedachtes te hebben en niet mee te gaan met wat je al kent. Het vereist wat oefening maar als je snapt hoe het werkt, ga je merken dat jij de controle hebt.

This will close in 20 seconds