Onze tijd is kostbaar, toch? We krijgen niet meer tijd dan 24 uur per dag en voor hoe lang staat niet vast. Wat doe jij met deze tijd? Leef je om te werken of werk je om te leven en doe jij wat je leuk vind om te doen?
Als ZZP-er kom ik zoveel collega’s/personen tegen die de werkdruk niet meer aankunnen en niet meer weten hoe het anders moet, of het werk erg leuk vinden maar prive in een lastig pakket zitten.
Stop met het negeren van alle signalen die je lichaam geeft! Hartkloppingen, trillen, paniek, zweten, onrust in je lichaam, gejaagd gevoel, blijven piekeren slecht slapen, nergens geen energie meer voor hebben, moe wakker worden ga zo maar door, jij herkent zelf vast jouw klachten wanneer je gestrest bent.
Is stress dan altijd slecht? Zeker niet, het kan je ook (tijdelijk) helpen, alleen als je merkt dat je continue stress hebt (zie signalen hierboven) krijg je eerst onverklaarbare lichamelijke klachten.
Als de stress echt lang aanhoudt wordt je ziek.
Stress is de grootste factor van écht ziek worden. Hartklachten, hoge bloeddruk, buik/darmklachten, eczeem, burn-out enz.
Wacht niet te lang als je merkt/herkent dat je te veel stress hebt, voorkom dat je langdurig ziek wordt.
Ga met jezelf aan het werk, ga praten met collega’s, je zult merken dat zij veel herkennen, dit helpt vaak al. Of anders met de leidinggevende, desnoods de huisarts. Vertel waar je mee zit, hoe jij je voelt. Wees ook eerlijk tegen jezelf.
Voel je niet schuldig dat het je even te veel is, dat je het even niet meer ziet zitten. Of het gevoel hebben dat je andere opzadelt met een groter probleem als jij je ziekmeldt.
Stel jezelf goede vragen. Wat gebeurt er nu eigenlijk met je, waar loop je vast. Moet je andere keuzes maken om je leven weer op de rit te krijgen? Zorg dat je weer met plezier naar je werk gaat. of misschien kom je erachter dat je een andere keuze moet maken op werkgebied.
Wacht niet te lang, modder niet door, je laat een hoop plezier in je leven liggen als je er te laat achterkomt dat je andere keuzes had moeten maken.
Ik wens je veel wijsheid toe en ga op ontdekkingsreis.

This will close in 20 seconds