Onze gedachtes

Onze gedachtes

Ik schrijf en zeg altijd “je gedachten zijn niet van jou”, maar dit vereist enige uitleg..

Natuurlijk zijn het wel jouw gedachtes. Ze worden alleen dagelijks beïnvloed vanuit de buitenwereld naar jou toe.

 

En dan wordt het interessant…

Wat doe jij met deze gedachtes? Stel ik zeg tegen jou: “denk eens aan een paarse olifant”

Zie je het voor je?...

Wat nou zo mooi is aan onze gedachtes, dat jij zelf bij machte bent om de olifant, in je gedachten, een gele kleur kunt geven, of van de olifant een muis te maken. Je ziet het voor je he? Als ik dit zeg.

 

Wat betekent dit voor al die andere gedachtes die jij dagelijks hebt? Juist je kan ze veranderen. Dit is dus in het kort gezegd “de kracht van onze gedachten”.

 

Dus alles wat tegen jou wordt verteld of omdat je het gelezen of gezien hebt, mag/kun je zelf over beslissen of je deze gedachte zo wilt houden of dat je deze omvormt en of dat je dit als waarheid bestempeld of niet.

 

Dus ook de gevoelens die je hebt over jezelf. Je hebt pas een gevoel over iets zodra je er een gedachte over hebt. Lastig??

 

Kun je kiezen hoe jij voelen wilt?

 

Gevoelens zijn niet zomaar emoties die ons overvallen, gevoelens zijn een reactie op een gedachte of gebeurtenis en een reactie die jij zelf verkiest om te hebben. Dit betekent dat je kunt kiezen hoe jij je voelt.

Ik heb het hierbij over emoties/gevoelens van zelfvernietigende gedachtes, zoals: ik ben niet goed genoeg, ik kan het niet, ik ben stom, ze vinden mij vast niet aardig, ik ben lelijk, ik ben dik, ik voel me onzeker, de waarom vragen, ect..

 

Jij hebt dus de macht te denken wat je in je hoofd wilt laten opkomen, Als je zomaar iets te binnen ‘schiet’

(je laat het zelf toe, al hoewel je niet weet waarom..) heb je nog altijd de kracht en de macht om de gedachte te laten verdwijnen. Zo beheers jij dus je geestelijke wereld.

 

Dit klinkt waarschijnlijk als onwaarheid voor jou, gedachtes komen toch zomaar? Is dat zo? Vaak worden ze eerst ge-triggerd door iets, muziek, gedachtes, foto’s, social media of wat iemand tegen je zegt.

 

Als je het nog steeds niet gelooft, beantwoord dan de vraag:

“Als jij je gedachten niet onder controle hebt, wie is het dan wel?”

 

Is het je partner, vader, moeder, je baas, zussen, broers… Als zij jou gedachtes beheersen is dat fijn om te weten, want jij kunt dit zelf direct veranderen, nu je weet hoe het werkt.


Je gelooft dat dingen of mensen je ongelukkig maken,

maar dat is niet juist. Jij maakt jezelf ongelukkig door de gedachten die jij hebt over mensen, uitspraken of dingen

Wil je een vrij, gezond en gelukkig mens worden, betekend dit dat je kunt gaan leren “anders” te denken.

Als je leert om je gedachten te veranderen zullen er ook andere gevoelens naar boven komen. Zo neem je de eerste stap naar persoonlijke vrijheid, het leven zoals jij verkiest dat hij eruit moet zien. Op deze manier neem jij de verantwoordelijkheid over je eigen leven en kun je niet meer zeggen dat het de schuld van die ander is geweest.


Korte resumé

  1. Ik mijn gedachtes kan beheersen
  2. Mijn gevoelens vloeien voort uit mijn gedachtes

Conclusie: Ik kan mijn gevoelens beheersen