Wikipedia omschrijft het als volgt:

Een trauma is een onverwerkte gebeurtenis vanuit het verleden, zoals een ongeval, overlijden van een belangrijk persoon, seksueel misbruik of geweld. Het kan aanvoelen als een onzichtbare wond in je ziel. Het is niet te zien aan de buitenkant, maar je voelt het wel. De gebeurtenis blijft voor vervelende gevoelens zorgen.

Voor de duidelijkheid zal ik concreet een aantal voorbeelden te noemen:

  1. Je bent toeschouwer van een ernstige gebeurtenis wat weken door je hoofd blijft spoken en wellicht over droomt
  2. Vooral in je kindertijd kunnen bepaalde moment veel heftiger binnenkomen als wanneer je volwassen bent, bijv. een plotselinge beet van een hond, of een enorm schrik moment. Een valpartij met enorm veel pijn.
  3. Je bent betrokken of getuigen bij een gewelddadige overval
  4. Heftige agressie tegen jou
  5. Je maakt veelvuldig ernstige situaties mee dit kan zich opstapelen, dus ook hier is het belangrijk om te blijven praten, stop het niet weg. Hierover gaat mijn volgende Blog.

En het is heel persoonlijk! De ene persoon zal geen last hebben maar jij misschien wel.

Als je na 3 weken nog steeds last hebt van flash-backs, dromen, huilbuien ect. Dan heb je een trauma opgelopen. Trek dan aan de bel om te voorkomen dat er andere klachten ontstaan. Hoe langer het duurt hoe meer het de tijd krijgt om te gaan nestelen in je lichaam, waar dan ook, in ieder geval op de zwakste plek in je lichaam.

This will close in 20 seconds